Leave a comment

На животните с любов

За своето приключение по програмата Младежта в действие, за Краков и за любовта към кучетата разказва Калина Янкова – участник в проекта Young dog lovers meeting.

Ако ми зададете въпрос, при който трябва да посоча само един най-хубав и най-запомнящ се момент от проекта “Young dog lovers meeting”, провел се в началото на септември 2012 г. в Краков, то бихте ме затруднили невероятно много, знаете ли? И то не, защото няма верен отговор, а просто защото не е само един и не е еднозначен. Мога ли да реша кое оставя по-приятен спомен – удивителният Краков, новите приятелства, супер забавните моменти заедно, интересните активности, отборните игри, „шарените” национални вечери, разходките покрай бреговете на Висла, летенето с балон над града (е, това определено печели в категория „най-екстремен спомен от Краков”)? При това, уверявам ви, не само аз, но и останалите участници (колегите) също доста биха се поколебали, ако трябва да изберат. И все пак, нека ви разкажа и обобщя някои от най-положителните впечатления, които остави в нас този младежки проект и като цяло прекарването ни в Полша. (Ще ги изброя, но вие си знаете, че това не е степенуване по важност.)

Очарователно №1. Краков… Град с уникално готина атмосфера! Хостелът, в който отседнахме, се намира в старата част, в центъра на града, и всеки ден имахме възможност да се разхождаме из най-красивите и най-интересни от културно-историческа гледна точка места и техните забележителности – Замъкът Вавел на хълма над река Висла, Големият площад – Rynek Główny, търговската улица „Флорианска”, крепостните стени на Стария град, катедралата „Мариацки”… Все красиви места, които благодарение на нашия координатор в Полша – Каролина и нейните идеи, успяхме да видим и от въздуха, качени на балон, който се издига високо, високо над града и от който се открива уникална гледка (но си е малко страшничко, признавам!). И въобще – с няколко думи – Краков е удивителен, наистина! Препоръчвам ви още сега да го прибавите в check-list – а си „Трябва да посетя”.

Очарователно №2. Поляцитe. Възпитани, любезни и отзивчиви хора. Посрещат те и те изпращат с усмивка. Упътват те и ти помагат, понякога познали единствено по притеснения ти поглед, че не знаеш накъде да поемеш. Представете си късна вечер в Краков, трамвайна спирка и на нея 6 момичета, идващи от летището и току що пристигнали от България, с куфари и очевидно изпуснали последния трамвай, отиващ… някъде. И докато се чудим дали да хвърляме чоп или да играем на „камък, ножица, хартия” за да решим в коя посока да тръгнем, се появява една възрастна, но много енергична, жена, която на полски пита нещо, което включва името „Вавел” (а именно търсеното място -ориентир към хостела) и прави знак да я последваме. Представяте ли си вече как тази възрастна дама, също с куфар, крачи толкова бодро пред нас, че макар и млади, едва я настигаме, и в крайна сметка ни превежда през половината град, изпращайки ни точно до мястото, до което трябва да стигнем? Ей така, просто ни видяла как се чудим и въртим объркано, и решила да помогне. Респект и благодарности!

Очарователно №3. Активностите. Ключовото понятие тук е „съчетано разнообразие”. Комбинираш приятното с полезното и то точно в такива пропорции, че участниците нито да се разглезят прекалено, нито пък обратното – да ги претовариш с работа и тежки задачи, сбогувайки се с доброволческия им ентусиазъм. В това отношение, обменът “Young dog lovers meeting” беше точно и ясно премерен (типично по полски), а самите активности – едновременно занимателни и интересни/забавни и приятни. Разнообразие, което не те оставя да скучаеш – дискусии, презентации, игри, отборни съзтезания, практически занимания, outdoor activities. В подкрепа на „съчетаното разнообразие”, което ни предложи проектът, спомням си момента в края на обмена, когато полският ни координатор Каролина попита „Какво друго бихте препоръчали да добавим в бъдещите ни проекти?”, а ние се замислихме „Наистина, какво още….?!”

Очарователно №4. Приятелствата. Съвсем в реда на нещата – всеки от нас замина на този обмен с определени очаквания, желания, своята лична доза ентусиазъм, а и със своите притеснения, резервираност, предубеждения, може би. Красивото в ситуацията е, че в крайна сметка, престоят и прекарването ни в Краков, от една страна, надминаха очакванията, а от друга – предварителните притеснения загубиха смисъл. Вярвам, че всеки от нас на този проект срещна нови приятели, имаше своите хубави моменти и ще остави в сърцето си един разтапящо приятен спомен за онези хора, за онзи град, за времето, прекарано заедно. Съвсем скоро – и вече бяхме близки, ей така – толкова лесно, а раздялата…. раздялата беше трудна. Но все пак – остава споменът…. и интернет.

Очарователно №5. FUN Така….тук е моментът да спомена, че културният живот в Краков не се състои само в обикаляне на дворци и паметници, и беседи за полското историческо наследство, въплъщение на което е този стар, средновековен град. Краков е много жив, много енергичен, има какво да ти предложи 24/7, с модерни заведения и клубове, с много млади хора, с разнообразни възможности за свободното време, в зависимост от различните предпочитания и вкусове. Разбира се, ние не пропуснахме да се запознаем и с този Краков – нощният Краков, Краков на младите, Краков на веселбата и купона. Благодарим на нашите приятели от полската група, че заведоха и нас, и останалите екипи – също уникални симпатяги (от Румъния и Италия), на най-готините места и ни показаха именно как се забавляват хората в Полша. До тук с предубеждението, че народите в по-северната част на Европа били скучни! Удоволствие беше да прекараме и „оползотворим” и свободното си време заедно!

Очарователно в заключение. Прекарахме си смайващо добре! И няма най-хубаво, а всеки момент носи своя уникален чар и е част от цялостната картина на този много готин, много щур, много цветен спомен за вече отминалия младежки обмен в Полша. И още нещо – вярвам, че част от привлекателността на този тип младежки обмени се съдържа именно в приятелската, не толкова формална, а дружелюбна атмосфера, и тя е тази, която предразполага към ползотворното реализиране на проекта, към едно удовлетворяващо и ентусиазирано участие, към създаване на положителни впечатления и към осмисляне и на бъдещата мотивация за включване в подобни младежки инициативи.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: