1 Comment

Be young and active!

Айдън Мехмед е сред основателите на IYAC Bulgaria. Завършва международни икономически отношения в Унсс през 2011г. и продължава обучението си в Холандия. Днес той е в Буенос Айрес, Аржентина и се занимава с разработката и маркетинга на свой проект – www.citibuddies.com – на който е и съосновател.

Как се роди идеята за създаването на IYAC Bulgaria?

– В края на 2008 година Байчо ме заинтригува с визията си да създаде нещо, което да промени начина на мислене на нашите връстници. Аз също се въртях около подобни мисли и го подкрепих веднага. Искахме да направим нашите връстници по-активни и съпричастни със ставащото около тях. Искахме да създадем нещо, което им дава възможност да научат повече за перспективите, които им предоставя членството на България в ЕС. Да имат възможност да се запознаят с повече хора извън страната и да разширят кръгозора си. Да мислят не само за забавления по време на студентските си години (нищо лошо в това), но и за това както ще се случи, след като приключи това време. Затова в началото на 2009 година започнахме да правим редовни срещи с наши връстници и да работим над идеята. С много желание, съвместна работа с наши приятели и колеги и подкрепата на Студентски съвет при УНСС мисля, че успяхме.

Участвал си три пъти в студентски бригади в САЩ. Какво ще посъветваш студентите, които са изправени пред избора да заминат за Америка или не?

– Тези, които имат възможност и са пред дилемата дали да отидат или не, бих ги посъветвал да отидат. Това е едно от нещата, които според мен всеки студент поне веднъж трябва да преживее. Не става дума за парите, които се инвестират и печеля – по-важно е преживяването и нещата, които се научават, колко израстваш като характер и хората, с които се запознаваш.

Учил си в Холандия. Какво е мнението ти за образованието там? Труден ли е животът в чужбина?

– Образованието в Холандия е на много високо ниво и си заслужава напълно. Образователната им система е различна от тази в България – студентът е в центъра на всичко, т.е. той трябва да си набави цялата му нужна информация за изпити, лекции, учебници, крайни срокове и т.н. Никой не идва да ти донесе информацията на ръка или пък да ти я каже. Трябва да си проактивен, да си организираш времето така както трябва и да си в час с нещата. За да вземеш изпитите си, трябва редовно да се чете – говоря за сериозно четене. Ако ли не, просто отпадаш след първото сито. Системата им на оценяване също е по-стриктна и почти никога никой не получава максимум точки или оценка. Преподавателите са винаги на разположение, ако не в офиса им то по е-мейл. Цялата система е дигитална и всичко е организирано много добре. Стига да ти се учи и да имаш желание, ще спечелиш много. Животът в чужбина или вкъщи – навсякъде е труден, особено във времена като нашите. Но това не е лошо както всички си мислят. Напротив, такъв живот и време отваря много възможности за млади талантливи и креативни хора да поемат по път, който искат – много пъти различен от този, който всички очакват от тях. Животът в чужбина те учи на много неща, най-вече да осъзнаеш с какво разполагаш, да го оцениш и да уважаваш и почиташ хората около теб. Прави те по-борбен, предприемчив и хитър. Неща, които аз прилагам и се стремя да помогна на тези, които имат нужда от съвет.

Разкажи ни малко повече за новата си инициатива Citibuddies.

– Аз се включих в проекта април месец като на шега. Идеята ми допадна много и след няколко седмици доброволна работа осъзнах, че работя над нея по средно 12 часа на ден. В този момент търсех стажове или работа – без успех. Единственото нещо, което ми се видя разумно беше да продължа с този проект и да видя докъде ще стигне. Беше си голям риск, но аз съм млад и живота е пред мен, така че не губя кой знае какво. В момента работим здраво над проекта и средата на ноември ще стартираме със затворена Бета версия. Citibuddies представлява онлайн платформа, чрез която можеш да се информираш за готини събития и дейности, които се случват в твоя град или ще се случат, също така и да се свържеш различни хора, които може да питаш за помощ или да се срещнеш с тях. И всичко това в зависимост от това какво ти харесва да правиш, от какво се интересуваш, с цел да си спестиш време и пари в търсене на подходящата информация за самия теб. Представете си, че можеш да имаш приятели от всеки град по света. Хора, с които споделяте сходни неща. Това би улеснило доста неща, не само когато искаш да отидете в друг град, но и когато си в твоя град и искаш да знаеш какво се случва около теб. Тази платформа би помогнала много на България като цяло, защото чрез нея много чужденци могат да намерят точният местен човек, който може да им помогне – вместо да питат други хора във Фейсбук или да търсят в Гугъл. За да получите известие, когато стартираме проекта в Ноември, запишете си е-мейла на www.citibuddies.com и ще ви пратим специална покана 🙂

В момента живееш в Буенос Айрес. Как се озова в Латинска Америка?

– Исках да попътувам малко. Също така ще стартираме проекта в Латинска Америка като начало, и поради това реших да дойда тук.

Пътуваш много. Кое е любимото ти място?

-Българска храна на американска земя 🙂

Какво е необходимо на един млад човек, за да се реализира успешно?

– Няма готова рецепта, която да изпълниш и успехът да ти дойде на крака. Първото нещо, което трябва да направим, с което ще си помогнем много, е да забравим, че след университета ни чака розов живот, с много пари, готина кола и хубава жена. Такова нещо е просто пълна измислица. Няма го в България, няма го в САЩ, няма го в Германия, не съм го виждал или чул никъде, където съм бил. Без значение къде си роден, колко се оплакват хората, че им е била скапана държавата, живота ти е в твоите ръце и ако ти не направиш нещо с него, то нищо няма да ти падне на главата наготово. Здраво бачкане, хъс, мозък, смелост да пробваш неща, които други не са правили, това са нещата, които ти трябват. Две неща без, които не можеш да успеш никъде, буквално никъде са: чужди езици и лични или професионални контакти. Ако последните две неща са ти на ниво, няма да останеш гладен никъде и ще успееш много повече, отколкото си мислиш.

One comment on “Be young and active!

  1. Citibuddies ме заинтригува. Пожелавам ви успех и чакам с нетърпение “премиерата”! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: