Leave a comment

Плюсовете на “Еразъм”

Радка Табакова, специалност: Европеистика в Унсс

Еразъм (февруари – юни 2012): Университет Metropolitan University Prague в Прага, Чехия

DSC012241Как разбра за програмата Еразъм и защо реши да заминеш?

– За програмата разбрах от университета и от други, участвали в нея преди това. Реших да замина, защото беше добра възможност, а и имах желание да сменя обстановката, да си докажа, че мога да се приспособя на друго място. Освен това, исках да се запозная с чуждия опит в сферата на образованието, да видя как се правят нещата там.

Как избра университет и държава?

– Честно казано, изборът просто не беше голям. За специалността, която изучавам (Европеистика), възможностите за обмен по Еразъм са доста по-ограничени, отколкото при икономическите, например. Измежду Прага, Варшава, Нитра и Измир, Прага беше най-логичният избор (напълно оправдан в последствие).

DSC005892Впечатления от Прага и чешкото образование?

– Казано накратко – друга вселена. Едва ли някой може да има лоши впeчатления от Прага като град. Освен, че е ужасно красиво е и ужасно организирано, нещо, което трудно можеш да си представиш в София, която е много близка по размери и брой на населението. Градският транспорт винаги идва навреме (по разписанието, залепено кой знае кога на спирката), няма задръствания, няма запустели градинки и сиви сгради, а нещото, което прави може би най-голямо впечатление – хората са някак спокойни и не така изнервени. Въпреки че в Чехия на пръв поглед има нещо много познато и сходно (както славянските корени, така и общото социалистическо минало), те като че ли са успели да извлеuат позитивните неща от всичко това и да го превърнат в свое преимущество, да се превърнат в туристически център на Централна Европа и да очароват посетителите. Прага е сериозна и подредена, но Прага е и цветна, интересна, изненадваща. Както и самите хора, всъщност. Чехите може да не са най-топлият народ на света, но определено са интересни, толерантни и в общи линии – отворени към новото, либерални. Чехия пък е не много богата страна, в която обаче знаят как да пазят културното и природното си наследство, да привличат чужденците и да поддържат всичко в ред.
За чешкото образование или поне университетът, с който аз имах възможността да се запозная (Metropolitan University Prague), мога да кажа, че има по-добра материална база, осигуреност и доста по-съвременно отношение към самия процес на обучение и изучаваната материя. Работи се с последни данни и източници, преподавателите също са изключително млади, но въпреки това – специалисти, които наистина се интересуват от областта, в която работят и могат да накарат и студентите си да проявят по-голям интерес. Всичко от страна на приемащия университет беше изключително професионално и ориентирано в помощ на студентите, които са на обмен, така че да нямат каквито и да е трудности. Също така, връзката преподавател-студент е много по-свободна и непринудена, а интернет-порталите и системите на университета – много по-развити и полезни и за двете страни. В моя случай, учене си имаше доволно много, дори държах повече изпити, отколкото в УНСС.

DSC005271– Предимства и недостатъци на програмата Еразъм?

Честно казано, сега, от дистанцията на времето, не мисля, че има недостатъци, които да са достатъчно големи, че да бъдат възприемани като такива. Да, административните неволи, след като се върнеш, са неприятни, но едва ли толкова, че да помрачат цялото изживяване. Има един леко труден период в началото, докато свикнеш, но той минава толкова бързо, че когато семестърът свърши се чудиш “защо, по дяволите, не кандидатствах за цяла година?!”. Иначе, купонът е тъкмо в разгара си, а ти трябва да си тръгваш…
Предимствата, от друга страна, са хиляди. Освен, че се запознаваш с много нови хора, дори от другия край на света и се озоваваш с тях в какви ли не места и ситуации, малко или много се научаваш да се справяш в чужда среда, с абсолютно чужди хора, а в много случаи – не говорейки и местния език. Това, според мен, особено в днешни дни е доста ценно качество за един млад човек, който тепърва започва сериозното си развитие. Така програмата изпълва целите си за културен обмен и life-long learning и наистина се връщаш у дома с доста променен и обогатен мироглед и нагласата, че можеш да се оправиш с всичко и навсякъде, а след няколко дни пак ще се завърнеш в Еразъм-приказката… Но уви, може само веднъж.

Би ли посъветвала и други да отидат?

– Да, това е твърде добра възможност, за да бъде пропусната. Ако съображенията им идват от признаването на изпитите и т.н., не знаят какво ще изпуснат, само защото искат да си спестят малко разкарване от единия отдел на университета до другия. Ако трябва да направя сравнение между Еразъм и студентска бригада, например, плюсовете на Еразъм са доста повече – не работиш, а учиш, тоест, по-спокойно и по-лесно е, получаваш помощ за издръжка, живееш поне 3 месеца в чужбина и всички останали преимущества, които можеш да извлечеш от това. Най-малкото – имаш шанса да обиколиш буквално цяла Европа. Със сигурност ще им остане един страхотен спомен, а и те са тези, които могат да прилагат полезното научено на местна почва, след като се върнат.

Любим Еразъм-спомен?

– Ами май целият Еразъм-семестър е един огромен, страхотен и много скъп спомен. С много мили чувства си спомням и рождения ден, който прекарах в Чехия.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: