Leave a comment

Central European Exchange Program for University Studies

Чували ли сте за програмата CEEPUS? Научете повече от Кристина Досева, която споделя своя опит.

DSC01839Разкажи ни с няколко думи за програмата CEEPUS и как разбра за нея?

Предпочетох програмата CEEPUS пред общоизвестната програма Еразъм, тъй като за моя университет (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“) е с продължителност само един месец и е по-скоро свързана с опознаване на културата на дадена държава, отколкото образователна програма. Нямах задължения нито към университета тук в България, нито в университета в града, в който бях. Всичко беше въпрос на желание – ако искам да посетя дадена лекция там, можех да го направя. За програмата разбрах от координаторката за нашия университет, която проведе няколко информационни срещи относно начина и условията на кандидатстване. Основното ми притеснение беше, че трябва да замина сама – имаше само по 1 място за всяка от държавите. Но тъй като 4 университета в България изпращат студенти по програмата, бяхме общо 7 българи в града, който аз посетих.

Защо реши да заминеш и как избра Словения?

Основната причина, заради която реших да замина, беше именно да опозная една чужда култура, да разгледам тази наистина много красива страна, да попътувам, да се срещна с много нови хора (наистина най-големият плюс на този тип пътувания!).  Държавата избрах лесно – имах избор между 4 университета – в Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Прочетох различни неща за градовете, разгледах доста снимки и се спрях на град Марибор, Словения. Имах късмет , че точно когато трябваше да пътувам по програмата (февруари-март 2012г.), градът беше избран за европейска столица на културата, което допълнително  натежа при избора ми на държава.

Какви са впечатлeнията ти за живота и образованието в Словения?
С една дума – беше страхотно! Много красива страна, наистина много мили и дружелюбни хора, страшно спокойни. Това беше първото ми впечатление – едно странно спокойствие навсякъде. Хората не са толкова забързани и вглcбени като тук – там са спокойни, много отзивчиви във всичко и готови да помогнат, доколкото имат възможност. Почиват и знаят как да се забавляват, и то съвсем разумно.

DSC00719

За образованието не мога да споделя много неща, тъй като реално нямах възможността да присъствам на повече лекции в тамошния университет. Основната причина беше факултета, в който бях изпратена. Тъй като аз уча Бизнес информационни технологии, бях изпратена в техния факултет по математика, информатика и инженерство. Но там лекции на английски не се провеждаха. В икономическият факултет на университета в Марибор например, имаше повече от 10 различни предмета, които се водеха на английски език, там бяха и повечето чужденци, пътуващи по Еразъм или CEEPUS.

Аз присъствах единствено на една лекция по програмиране за 2 курс, но тъй като не разбирах почти нищо от това, което се говореше, единственото нещо, което ми направи впечатление е колко странно ме гледаха всички. Оказа се, че там не е общоприето момиче да учи програмиране или инженерство.

Една практика там много ми хареса – за студентите, вместо прословутите в България студентски столове, има купонна система. Всеки студент има 21 купона на месец, с които се храни в ресторантите в града, като доплаща символична сума при всяко хранене (от 0.5 до 2 €).

Кои са предимствата и недостатъците на програмата?
Ще започна с недостатъците, защото аз лично намерих само един  – че е доста кратка – за мен само един месец. Но когато отидох там разбрах, че другите университети (включително Икономическия университет гр.Варна) изпращат студенти и за цял семестър, т.е. това не може да се нарече недостатък. Предимства има страшно много – пътуването (имахме времето и възможността да обиколим почти цялата страна),  новите хора – също чужденци, дошли да вземат възможно най-много като емоция от това място, много стриктната организация на цялата т.нар. мобилност. На мен ми се наложи, поради липса на какъвто и да е друг транспорт, да пристигна в 1 през нощта в града, но нямаше проблем да ми дадат всички нужни документи и да се настаня в стаята си в общежитието. Извадих късмет с най-прекрасната съквартирантка – учудващо, но словенка (обикновено чужденците са със чужденци) , заради което успях наистина да се докосна до начина, по който живеят хората там. Друго предимство са истинските приятелства, които остават след подобно преживяване – всички с носталгия си спомняме за всичко случило се и копнеем отново да се свържем с тези хора, с които имаме такива прекрасни спомени от Словения.

DSC00369

Би ли посъветвала и други студенти да опитат?
Определено! Това е уникална емоция, която всеки трябва да изпита. Без значение от държавата или програмата. Духа на този тип студентски пътувания е неповторим.  С огромно удоволствие се сещам за всичко, което ми се случи там – хора, емоции, места. Наистина е страхотна възможност за едно незабравимо изживяване. Горещо съветвам всеки, който има възможност, да се реши и да замине. Ако университета, в който учи не предлага възможност за пътуване по програмата CEEPUS има и така наречените „freemovers“, които самостоятелно организират този обмен, като контактуват само с хора от университета-домакин. Информация за всичко – държавите, стипендиите и условията има в официалния сайт на програмата http://www.ceepus.info/.

Сподели своя любим спомен от програмата?

Много е трудно да определя точно един любим момент – много са и много различни. Много неща са ме трогвали – когато съквартирантката ми от общежитието там ме заведе при нейното семейство един уикенд, запозна ме с родителите си, братята си, сестра си, развежда ме из околностите на града и наистина ме накара да се почувствам на мястото си, приета. Няма как да не спомена всички пътувания в страната, пътуването ни до Австрия, най-хубавата традиция от всичко – общите обeди (винаги обядваш с поне още 20 човека),  но всичко това се прави от хората – млади и ентусиазирани хора, също като теб, които не просто искат, а трябва да изживеят колкото  се може повече.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: