Leave a comment

Еразъм в сърцето на източна Европа

Александър Геров, Университет по хранителни технологии – Пловдив
Специалност: Туризъм – 4 курс
Еразъм: Силезийски университет – Карвина, Чешка Република

165886_421531221201643_1575506047_n

  1. Как разбра за програмата Еразъм и защо реши да заминеш?

За Еразъм научих от различни места: от колеги, преподаватели, от интернет. Знаех, че в университета има офис, в който служители отговарят за студентската мобилност, и бях се заглеждал по таблото с местата, в които студенти от моята катедра могат да прекарат по един семестър в чужбина. Опитах се да проуча дали е имало колеги, които вече са ходили някъде, за да почерпя информация от извора, но се оказа, че е липсвал интерес до момента. Явно тази невероятна възможност не е била промотирана достатъчно сред студентите. В крайна сметка, веднъж в разговор с колежка от по-горен курс разбрах, че тя е кандидатствала, но поради промяна в условията от приемната страна не е била одобрена. Тогава се замислих сериозно, че и аз трябва да си опитам късмета.

  1. Как избра университет и държава?

При нас имаше избор между четири държави – Румъния, Турция, Хърватия и Чехия. Първоначално бях избрал Хърватия, но отношенията между нашия и хърватския университет бяха отскоро и все още се уточняваха подробности по договора. Прецених, че по-добре да не рискувам нещо да се обърка, пък и след като се оказа, че колежка от моя курс също е решила да кандидатства, се преориентирах към Чехия и накрая заминах в българска компания. Все пак отивах за първи път в чужбина за повече от седмица и това, че не бях съвсем сам ми се отрази окуражаващо.306781_446197562068342_1601342831_n

  1. Какви са впечатленията ти от Чехия, чехите и образователната им система?

Бях с високи очаквания и до голяма степен те се потвърдиха. Сигурно ще прозвучи банално, но в Чехия е много красиво, особено в Прага. Аз не живях в столицата, а в едно малко градче – Карвина, до полската граница, но и то ме очарова със спокойствие и подреденост. Определено имаме какво да вземем за пример от Чехия. Там от една страна се усеща влиянието на Запада, в частност Австрия и Германия, но от друга  като посткомунистическа страна и Чехия изпитва трудности подобни на нашите. Неочаквано за мен беше да науча, че голям проблем за страната е корупцията. Някак бях свикнал да слушам подобни коментари от Брюксел само за нашата родина. Останах с приятни впечатления и от чехите. Много дружелюбни и отзивчиви. В началото са леко резервирани, някои се притесняват да те заговорят на английски, но ако ти направиш първата крачка, бариерите по-бързо падат. Никога няма да забравя помощта, която ми са ми оказвали моите приятели чехи и се надявам, че ще ги срещам отново в бъдеще, за да им се отблагодаря. Образователната система е на ниво, повечето преподаватели бяха млади и с много добър английски, прилагаха се иновативни методи на преподаване и съвременна компютърна техника. 

425653_368529103168522_1351695033_n 

  1. Кой е най-ценния опит, който придоби по време на престоя си там?

Както вече споменах, Еразъм беше поводът да се откъсна от дома за по-дълго време и да се докосна за първи път до самостоятелния живот. Мога да кажа, че много ми хареса, да се оправям сам. Натрупах опит в това да си разпределям задачките, които включваха  и домакинска работа. Моите съквартиранти – Серхио от Испания и Туфан от Турция – не си падаха много по чистенето, така че аз се опитвах да поддържам реда и чистотата. Благодарение на майчините напътствия по скайп свикнах и да си готвя. Определено ястията ми ставаха за ядене. Като друг изключително важен опит за себе си оценявам и боравенето с финансовите средства, разпределяне на личния бюджет, пазаруване, изобщо всичко свързано със стипендията ми, която не беше особено голяма. Общо взето, създадох си навици, които да прилагам  и на родна земя, когато заживея отново самостоятелно. 380602_446197635401668_1012479006_n

  1. Кои са предимствата и недостатъците на това да отидеш да учиш по програмата Еразъм?

Единственият недостатък, за който се сещам е това, че човек се отделя от средата си, от родители, приятели, занимания, но пък за мен това беше почивка и разтоварване. Предимствата са безброй: опознаване на нови националности и култури, създаване на нови приятелства и контакти, развиване на чуждоезиковите познания, пътувания из интересни места, придобиване на умения и опит, незабравими спомени и емоции.

  1. Какво би отговорил на тези, които смятат, че да заминеш по Еразъм е все едно да отидеш на екскурзия?

Ха-ха, честно казано, аз асоциирам Еразъм с екскурзия, защото в моя случай, той беше свързан с много пътувания. Радвам се, че се възползвах максимално от възможността да посетя невероятни места в и около Чехия. Самата страна е разположена благоприятно – в сърцето на източна Европа и всички значими дестинации в региона са наблизо. Като започнем от Берлин, Дрезден, Виена и преминем през Братислава, Будапеща и Краков. Мога да завърша единствено с венеца на тази поредица, а именно Златна Прага. Не ме разбирайте погрешно, не съм си прекарал времето по автобуси и влакове. Даже бих казал, че по време на Еразъма получих много нови знания. Взех си всички изпити с отличия, и то не защото преподавателите са ми ги подарили, а защото направих това, което изискваха, а те бяха взискателни.

  1. 582184_446197755401656_317351460_nБи ли посъветвал и други студенти да опитат?

Нека не се колебаят и минута повече. Да проучат с кои държави университетът им има сключени договори и да направят своя избор. Определено няма да сбъркат. Струва си!

  1. Сподели своя любим Еразъм-спомен?

Ех, толкова много красиви места, толкова нови познанства. Кой ли спомен да избера? Много са! Може би най-силно се запечата в съзнанието и сърцето ми  първото пътуване до Полша. Там имам приятели, с които бях решил да се срещна отново, но ми се отдаде възможност да се запозная с поляци, които следват Славянска филология с български език. Останах изумен, толкова мило ми стана да получа от тях мартеничките, които бяха направили, да си поговорим, да видя вълнението в очите им. Никога няма да забравя миговете прекарани с тях, моите приятели от Полша…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: