Leave a comment

Rhythm of Youth and Snow Energy

Георги Тричков разказва за проекта Rhythm of Youth and Snow Energy в Sarikamis, Kars (01-11 March 2013)

imagesЕдва ли когато видях темата на проекта и неговото описание съм си представял, че програмата ще бъде толкова разнообразна и наистина спортно-ориентирана. Прекарахме едни незабравими 11 дни, в които успяхме да се забавляваме и да се обогатим, запознавайки се с забележителни хора от различни страни. Особено много си допаднахме с италианците, които дори ще ни идват на гости в София през Април месец. Дните ни определено бяха изпълнени с емоции. Имаше от всичко, но най-вече (както всички участници се надяваха) както подобава на един спортен проект – ските заемаха основна част от програмата. Освен това организаторите бяха предвидили и редица мероприятия, в които самите участници имаха основна роля – игри, презентации и т.н., имащи за цел да се опознаем помежду си, както и да опознаем страните, от които идваме. Всяка вечер бе посветена на някоя от страните-участнички в проекта, а именно: Турция, Азербайджан, Грузия, Италия, Украйна, Румъния и България.

sarikamisИзключително предимство на проекта, което го поставя пред всички останали, в които съм участвал, са условията, предоставени за активно спортуване. Ние не просто говорихме за спорта и неговите позитиви.. Ние спортувахме всеки ден! Хижата, в която бяхме настанени се намираше (забележете!) на 5 метра от добре обработена ски писта, дълга около 800-900 метра. Всичко това малко встрани от самия курорт Саръкамъш. Имаше добри условия както за начинаещи, така и за напреднали. Разполагахме с чисто нова ски-екипировка. Начинаещите имаха възможност да се възползват от услугите на ски-учители, които макар да не владееха английски определено бяха в помощ на тези, които наистина имаха желание да се учат. Аз лично бях възхитен от всичко това. Предоставените условията надхвърляха и най-смелите ми представи.  В резултат на това в края на проекта почти всички вече можеха да кажат, че са се научили да карат ски. Освен всичко друго 2 от дните прекарахме в самият курорт Саръкамъш, където всяка от пистите е с дължина около 2 км и всички те са обслужени с бърз и удобен лифт.  Времето беше страхотно, имаше много сняг, компанията беше интересна и забавна! Какво повече би могъл да иска човек?!

В един от дните бе организиран прием при кмета на Саръкамъш Рахми Кьосе. Посрещането отново ни впечатли. Всички наистина се постараха да се чувстваме добре и нищо да не ни липсва. Освен това в един от дните се разходихме и в близкия град – Карс, където разгледахме забележителностите, накупихме сувенири и се насладихме на обстановката в типично турско кафе с наргиле.

hotel-camkar-sarikamis-genel-53023Турците са пословични със своето гостоприемство. Впечатленията ни не са по-различни. Хората наистина се постараха да не ни липсва нищо по време на целия проект. Естествено в някои моменти и те изпитваха известни трудности в организационно отношение, но в крайна сметка всичко беше на необходимото ниво. Всички останахме с прекрасни спомени от видяното и преживяното. Имаме си и нови приятели в лицето на италианската група, което всъщност е и най-ценното от подобни младежки обмени. Мога спокойно да кажа, че имаме приятели и в лицето на организаторите- домакини, които многократно повтаряха, че ще се радват да ни видят отново в някой от следващите си проекти. За пореден път се убеждаваме колко ценно е да имаш възможността да пътуваш и да срещаш нови хора с различна култура и светоглед от твоите. Съпоставката винаги помага да оцениш по-пълно и реално самия себе си и нещата около теб.. за да можеш в крайна сметка да си изясниш какъв искаш да бъдеш и какъв живот искаш да живееш.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: