Leave a comment

За Америка и американското гостоприемство

575983_3662257911874_387756896_nАнтоанета Моллова, 4-ти курс, УНСС, разказва за опита си от студентските бригади в Сащ и за впечатленията от американския начин на живот.
Място на бригадата и тип работа: Лято 2010 – Myrtle Beach, Южна Каролина ; работа в луна парк и камериерка
Лято 2012 – Lake Powell , Аризона ; сервитьорка

Защо реши да заминеш по програмата Work & Travel USA?
– Миналото лято се възползвах за втори път от тази програма. Реших да замина, защото обожавам да пътувам и знаех, че това е една невероятна възможност да видя места, които съм виждала само по филмите. Също така исках да усъвършенствам уменията си по английски език и да се запозная с нови и интересни хора от целия свят.

Как избра агенцията, която ти съдейства за заминаването, мястото и типа работа?
– По-скоро на случаен принцип. Първата година пътувахме с помощта на Смарт Травел, а тази година решихме да разнообразим и да се доверим на Юзит Калърс, като най-известната и голяма агенция за Work and Travel USA. Преди това проучихме различни агенции, предлагащи тази услуга. Водехме се по цените за участие в програмата и работните оферти, които се предлагат.

Пред какви трудности е изправен всеки студент, който желае да замине на бригада?
– Две са основните трудности – университета и парите. Обикновено началните дати за започване на работа в САЩ са края на май / началото на юни. Тоест до тогава студентът трябва да успее да се подготви и да се освободи от изпитите си. Финансовите затруднения идват от това, че за програмата, самолетните билети и различните такси, трябва да се заделят +/- 4000лв. В най-общия случай тази инвестирана сума се избива и остават достатъчно пари за пътуване, за покупки и др.

533062_3708061216928_1093148499_nКак би оценила престоя си в Щатите? Какво научи?
– И двете лета, които прекарах отвъд океана, бяха уникални и незабравими. Видях много големи и известни градове (Ню Йорк, Чикаго, Лас Вегас, Сан Франсиско и др.) , както и интересни национални паркове и природни забележителности (Град Каньона, Нorseshue Bend, Antilope Canyon и др.) Намерих нови приятели от различни краища на света, както и от различни краища на България. Отпуснах се да говоря спокойно на английски език на всякакви теми. Научих се да спя по 6 и по-малко часа на денонощие. Научих как се чувстват камериерките, сервитьорите и какво е да работиш на влакче на ужасите. Върнах се с тен и много положителни емоции.

Разкажи ни нещо любопитно за американците и техния начин на живот?
– Направи ми впечатление, че американците са много любезни. Услужливи са и са готови да се притекат на помощ. Хората на почивка са винаги усмихнати. Оставят големи бакшиши Почти всеки над 16 години има личен автомобил. Ако навън е горещо, обичат затворените помещения да са ужасно студени – домове, автобуси, магазини. Дискотеките им затварят в 1-2 ч.

282755_3561073062316_1756134463_nА какво те впечатли най-много?
– Бях особено впечатлена, когато първата година си намерихме квартира и няколко часа по-късно на врата се почука и усмихната, черна жена носеше сладкиш и ни поздрави с добре дошли. Беше като като по филмите. През цялото лято тя, мъжът ѝ и дъщеря ѝ бяха американското ни семейство – грижеха се за нас, готвеха ни, развеждаха ни с колата на интересни места. Втората година пък бях очарована от невероятно красивите каньони и пустинни местности в Аризона и от любопитните неща, които научихме от племето Навахо, обитаващо тези райони.

Би ли посъветвала и други да опитат?
– Определено! Аз не познавам някой недоволен. Мисля, че докато сме студенти и имаме тази възможност, трябва да се възползваме. Заслужава си!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: