Leave a comment

Универсалния език на музиката

Група участници споделят впечатления и емоции от проект Universal Language Music, Турция.

30Клим Попов:
“Пътуването на непознати места по програма за културен обмен е едно от най-хубавите неща, които ми се случват напоследък. Да оставим настрана срещането на интересни млади хора от Европа, мултикултурализма и развиването на толерантност.
С група от 30 човека на място, където никога не са идвали туристи, прекарването е уникално. Гледат ни като писани яйца и ни показват всякакви традиционни неща и историята зад тях , които няма как да видиш освен ако нямаш приятели от въпросното място. Отношението беше много добро, изкарах страхотно, откъснах се от ежедневието, научих някой неща за поречието на Тигър и Ефрат – там, където е възникнала цивилизацията.”

Вероника Вутова:

“Като жена за мен беше истинско предизвикателство да бъда на това място, хората там не са свикнали да виждат по улиците млади незабрадени девойки , представлявахме нещо изключително странно и интересно за тях, направи ми впечатление , че хората са мили , гостоприемни , но и предпазливи .. храната не беше по моя вкус , но пък беше много .. организаторите си бяха свършили работата перфектно , нямах време да си почивам , но пък и не бях натоварена с нас винаги имаше “полиция” , която се грижеше за безопасността , проектът надхвърли очакванията ми.”

10Аврам Раклеов:

“За мен лично това беше първият ми проект по програма за културен обмен.Това беше и първото ми посещение на този приказен свят. Много се радвам ,че имах възможността да стана част от тази авантюра.Хареса ми абсолютно всичко. Храната беше превъзходна,  местните хора са много гостоприемни и автентични , а организаторите бяха на фантастично ниво.
Лично аз имах предубеждения за тази част от света. Истината е такава , че това за мен беше друга планета. Противоречията на тази планета са изключително много, но лично за мен тази скандалност ми донесе само положителни емоции , които никога няма да забравя. Вече се чувствам един по-голям Аврам….”

Йончо Йончев:

”    Трети обмен по програмата “Младежта в действие”, в който участвам. За разлика от останалите тук музиката и танците бяха в основата на проекта, затова ще наблегна на забавните моменти. Първото място  в класацията на приятните моменти е за караоке евровизията, на която смесени отбори изпълняваха песни от различни държави, и която въпреки “таланта” ми моята група спечели. Тежестта е още по-голяма след не малкото шеги на приятели за песните от евровизия, които слушам. На второ място поставям момента от румънската национална вечер, когато в импровизирана игра на стани богат българската група единствена даде различен отговор от останалите  на въпрос за най-многобройната малцинствена група в Румъния.  Чувството всички да ти се присмеят и да разберат впоследствие, че си прав беше чудесно. Трето място – турската вечер с местен оркестър и много кючеци.
Сега за да покажа, че обменът беше успешен и приятен ще се опитам да го опиша с някои изрази, които станаха доста популярни.  – Нямаше напрежение. Нямаше подсечки. Както се казва в един български израз купона беше “ток и жица”, все пак българите сме го изобретили. Затова по принцип обичаме и искаме да участваме в такива начинания и в бъдеще. Младежките проекти за нас са една гъба – попиваш култури, попиваш традиции, попиваш емоции. И когато хората ти казват “тъпанар”, а ти става приятно, тогава разбираш, че си създал приятелства.”

Явор Дудин:
“Още в началото Universal Language Music беше изненада за мен, бях последния избран участник в българския отбор и се включих само 10 дни преди заминаването. Кандидатствах случайно и бях избран случайно…но най-хубавите неща стават случайно.  Атмосферата, хората и града надминаха и най-смелите ми представи. Само след няколко дни хора от шест държави вече бяха изградили приятелска среда, бяхме станали група, колектив – с добрите и лошите страни, но заедно! Турските ни домакини също си вършеха работата страхотно, нищо не ни липсваше, чувствахме се като у дома си , а отношението към нас българите беше дори по-топло от колкото към останалите гости…Определено опита натрупан в подобна мултикултурна среда е от значение, придобих знания и представи за хора, които бяха абсолютна загадка за мен преди проекта. Препоръчвам подобни инициативи на всеки ! Беше страхотно, гледам към следващия проект !!!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: