Leave a comment

10 години специалност Урбанизъм в България

Мария Иванова разказва за това лесно ли е да издадеш книга в България и за трудностите по време на работата.

Какво представлява книгата “10 години специалност Урбанизъм в България” ?

– Юбилейно издание, разказващо за нашата специалност, студентите и преподавателите в нея. Асоциацията на студентите по урбанизъм (АСУБ) винаги се е стремила да популяризира специалността и професията. Решихме да отпразнуваме юбилея с едно празнично издание, което да разпространим сред колеги и приятели, а благодарение на подкрепата на УАСГ успяхме да го издадем и на хартия.

Как се роди идеята за написването й и защо започнахте този проект?
– Много от студентите, ние включително, не знаехме как и защо е създадена нашата специалност. Знаехме, че процесът е бил труден и плод от работата на много хора, а усещахме че стъпката е била важна – младата ни специалност се коментираше, знаеше се за нея. Донякъде искахме да научим и разкажем тази история на колегите си, а от друга искахме да покажем кои сме студентите по урбанизъм, какво можем и кой ни е научил. Така в крайна сметка се получи съдържанието на книгата.
Кой взе участие в работата?
– Кой ли не – наистина. Някои от главите на книгата бяха писани от 5 – 10 човека. Много от преподавателите ни се ангажираха да ни помогнат, завършилите ни колеги от Съюза на урбанистите също. Събирахме снимки, интервюта, студентски разработки, истории за обмени и работилници и какво ли още не. Екипът, който стои зад книгата беше наистина чудесен, а работата кипеше с пълни сили и в малките часове на денонощието. Имахме щастието да се радваме на огромна подкрепа от колегите ни.
Лесно ли се издава книга в България? Какви трудности срещнахте при съставянето на книгата?

– В началото не бяхме сигурни дали ще успеем да я издадем на хартия но решихме да опитаме да съберем средства. Имаше варианти да се обърнем към различни организации, много от които са ни подкрепяли при предишни инициативи. Моите колеги бяха успели да намерят добра оферта за разпечатването и ценни съвети за предпечатна подготовка, с която никой нямаше опит. Благодарение на Катедра „Градоустройство“ бе взето решението УАСГ да отпусне средства, а ние затегнахме колана за да може книгата да е готова за деня на урбанизма – 8 Ноември. Общо взето, имаш ли добър екип– лесно се издава.
Доволни ли сте от резултата? Мислите ли за подготовката на ново издание?
– Аз да. Много научихме в процеса и разбира се имаме какво да подобрим. Никой от нас не беше правил подобно упражнение преди това и се сблъсквахме с различни предизвикателства – при обработка на информацията, при редактиране на текстове, при дизайн и т.н. Имаше и една доста напрегната нощ с експортиране на файлове преди крайния срок за предаване в печатницата.
Сега колегите подготвят превод на това издание на английски, което да се разпространи сред университетите, с които университета си партнира в програми за студентски обмен. Надяваме се това да помогне да привлечем повече международни студенти.
Къде можем да намерим книгата “10 години Урбанизъм в България”
– Най-лесно от тук: http://issuu.com/plamenapostolov/docs/10_years_urbanism_in_bg
Или пишете на: asub@asub.info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: